De levensboom urnen


Een urn is niet alleen een voorwerp om de as in te bewaren maar ook een waardig gedenkteken voor uw dierbare. De keuze voor een urn is heel erg persoonlijk en geeft u de mogelijkheid om uw dierbare te herinneren of te herdenken op een manier die bij u en uw dierbare past. Het uitzoeken van een urn is vaak een proces dat kan helpen bij de rouwverwerking.

De Levensboom Urnen heeft als specialiteit bronzen urnen. Brons onderscheidt zich doordat het een eeuwigheidswaarde vertegenwoordigt die voor veel nabestaanden belangrijk is. Bronzen urnen zijn zowel geschikt voor binnen als buiten. Tevens biedt brons de mogelijkheid om personalia of een tekst in de urn te laten graveren. Urnen van keramiek, natuursteen en hout hebben we ook in onze collectie.

Wij kunnen u helpen bij het verkennen van de mogelijkheden. In alle rust kunt u de collectie van de Levensboom Urnen op afspraak bezichtigen. Daarnaast is het mogelijk een urn op zicht thuis gestuurd te krijgen. Veel van onze urnen zijn op voorraad. Mocht dat niet het geval zijn kan het een week of zes duren voordat de urn klaar is.
Onze urnen zijn handwerk waardoor er kleine verschillen per urn kunnen optreden. Onze urnen worden veelal gemaakt met natuurlijke materialen zoals klei, brons, natuursteen of ecologisch verantwoord ebbenhout.  Dit kan ervoor zorgen dat er kleine verschillen zijn met bijvoorbeeld de foto op de site.

 Wat is belangrijk bij de keuze van een urn ?

Het is belangrijk om te weten wat de toekomstige plek van de urn wordt. Dat kan bij u in huis zijn, buiten in de tuin of in een urnenmuur of urnentuin van het crematorium.
Niet alle urnen zijn geschikt voor buiten. Bij alle urnen staat afzonderlijk aangegeven of dat het geval is. De keuze van een urn kan bepaald worden door  de omgeving waar de urn komt te staan  maar ook door hetgeen bij uw dierbare past of wat u zelf mooi vindt.


De as

Zowel de kist als het stoffelijk overschot worden verbrand. Omdat ieder lichaam en iedere doodskist anders is, kunnen er verschillen zijn in de hoeveelheden as die overblijven. Gemiddeld blijft er tussen de anderhalf en drie liter as over.
Na een crematie draagt het crematorium er zorg voor dat de as zorgvuldig verzameld wordt en samen met het identiteitssteentje in een simpele asurn bewaard wordt. De urn moet minimaal 1 maand in het crematorium blijven. Dit is wettelijk zo vastgelegd. Daarna mag de as de bestemming krijgen die de familie wenst. Mocht deze er na een maand nog niet er aan toe zijn om een keuze te maken voor een definitieve asbestemming, dan bestaat bij de meeste crematoria de mogelijkheid om de as een halfjaar tot een jaar voor u te bewaren.


Het vullen van de urn

Veel mensen kiezen ervoor om een gedeelte van de as bij zich te houden en een ander gedeelte te verstrooien. Het vullen van de urn wordt door ons verzorgd. Het vullen van de urn kunt u ook zelf doen. Wij kunnen u vertellen hoe dat moet. Als de urn eenmaal gevuld is, wordt de sluiting dicht gelijmd of dichtgeschroefd zodat er geen vocht bij de as kan komen. 


Toevoeging van tekst of personalia van uw dierbare
 

Veel van onze urnen hebben zowel boven als onder een bronzen plaatje waarop een tekst of de personalia van de overledene in gegraveerd kan worden. U kunt contact met ons opnemen over uw wensen. U levert een tekst aan. Ter controle krijgt u per email een voorbeeld te zien van de door u opgegeven tekst.

 


Urnen met een kaarsje

Sommige van onze urnen hebben bovenin een ruimte voor een waxinelichtje. Deze ruimte wordt afgesloten met een bronzen plaatje en kan geopend worden als men een kaarsje wil branden.

 

 


Mini urnen

Er zijn urnen waar niet alle as in past, zij hebben een kleinere inhoud. In deze zogenaamde mini urnen wordt een symbolische hoeveelheid as bewaard. De overige as wordt dan bijvoorbeeld verstrooid maar het kan ook zo zijn dat er meerdere nabestaanden zijn, die graag een kleine hoeveelheid as bij zich willen houden.

 


Bronzen urnen

Het gieten van een bronzen urn is arbeidsintensief. De combinatie van het materiaal en het handwerk verklaart dat bronzen urnen over het algemeen duurder zijn. Daarentegen is brons erg duurzaam en robuust. Brons wordt in de loop der tijd steeds mooier en nodigt uit tot aanraken. De uitstraling en kleur van de urnen is zeer divers en dit komt door de afwerking van het brons, het zogenaamde patineren.

 

 


Patineren

Onder patineren verstaan we het kleuren van het brons door het oxideren van koperhoudende metalen. Het patineer middel wordt met een kwast of doek aangebracht op het beeld, waarna het reageert met het brons. Verschillende chemicaliën zorgen voor verschillende kleuren. Om glans aan te brengen en om het patina te beschermen wordt het beeld afgedekt met een waslaag.

 

 


Urnen van keramiek

Keramische urnen worden met de hand gemaakt. Elke urn is dus een uniek exemplaar. Sommigen zijn alleen geschikt voor binnen, anderen kunnen zowel binnen als buiten geplaatst worden.
 

 


Urnen van hout

De houten urnen die wij verkopen worden gemaakt van ecologisch verantwoord hout en zijn geschikt voor een symbolische hoeveelheid as.

 


Urnen van natuursteen

De uitstraling van een natuurstenen urn wordt bepaald door de tekening van de steen. Wij zoeken continu naar natuursteen met de mooiste tekening. Hierdoor krijgen deze urnen allemaal hun eigen unieke schoonheid die eigenlijk niet op een foto te vangen is.